top of page

NOVABETT ÄR MARKNADENS LEDANDE SYNTEBETT 

Skandinaviens mest köpta syntetbett.
 

Bettet är tillverkat av termoplastisk polyuretan (TPU), det tuffaste mjuka syntetmaterialet som finns på marknaden.

 

Materialet vi använder är en medicinsk kvalitet som därför är godkänt för nära kontakt med både människor och hästar. Det är dessutom mikrobbeständigt d.v.s. materialet tar ingen skada av de bakterier som det kommer i kontakt med i hästens mun, det är dessutom helt neutralt och fritt från alla tillsatser så att inga allergier kan utvecklas vid kontakt med bettet. 

 

Ringarna är tillverkade i svenskt rostfritt stål för att vara lätta att hålla rena och inte rosta. Billigare bett har ofta ringar av vanligt stål som är förnicklade vilket kan orsaka nickelallergier i hästens mungipor, detta undviks med rostfria ringar.

 

All tillverkning sker i Sverige för att vi ska ha full kontroll över materialen som används, och även kvaliteten på bettet.

 

Novabettet är mycket behagligt för hästens mun och gör att hästen gärna, som man säger, ”tuggar på bettet”. Det är dock viktigt att bettet ligger rätt i munnen på hästen, då det ju är ett mjukt material, så att hästen inte kan ”bita” sig fast i bettet då det kan tuggas sönder. Vi har under åren som vi sålt tiotusentals bett bara fått tillbaka två bett som ”tuggats” sönder. Novabettet rekommenderas av många veterinärer och hästtandläkare sedan många år.

 

Här kan du läsa ett reportage i tidningen Ridsport om våra bett! 

 

Nu finns Novabett även med ingjuten vajer! 

Bettet är fortfarande tillverkat av termoplastisk polyuretan av medicinsk kvalitet, vilket gör att bettet är helt neutralt och inte kan orsaka hästen några obehag eller ev. allergier. Vi har även gjort ytan slätare och blankare för att ingen skadlig friktion ska uppstå och irritera hästens mun.

För att öka säkerheten har vi gjutit in en rostfri stålvajer som tål 200 kilos dragkraft. Ringarna är tillverkade av polerat rostfritt stål för att undvika ev. allergier som kan uppkomma när man t.ex. har ringar av förnicklat stål, vilket är vanligt på bett av enklare kvalitet.

De nya betten med vajer finns i storlekarna 9,5 - 10,5 - 11,5 - 12,5 - 13,5 - 14,5 cm. 

Novabett är tillåtet att tävla på i alla discipliner både för ponny och stor häst, detta gäller för både det nya och gamla bettet. 

(Beslut av FEI 20180730)

Novabett - nova bett
bett.gif
bottom of page